“Wat is het belangrijkste moment van je leven?”

Een interview met Niek Stoffijn.

Opdracht van Bas: interview een man die je knap vind en vraag hem naar het meest belangrijke moment van zijn leven.

Niek Stoffijn (24) uit Goes is een gemeenschappelijke vriend van Bas en mij. Naast dat hij een enorm grappig persoon is, is het ook nog eens een vent waarvan je denkt ‘Ja die is niet lelijk’. Ik koos Niek om hem nog beter te leren kennen. Het interview dat hieruit kwam bood eigenlijk geen antwoord op de vraag, maar werd meer een filosofisch gesprek.

Ha Niek, dus, wat is het meest belangrijke moment in jouw leven?

“Ik weet niet of ik dat heb. Mijn leven is niet per se super heftig dat ik denk ‘ja, dat was een belangrijk moment’. Er gebeuren gewoon dingen, en die dingen zou ik niet snel als belangrijk bestempelen. Wat is eigenlijk een belangrijk moment?”

Een punt in je leven waar je aan denkt, dat was belangrijk voor mij of iets wat je gevormd heeft?

“Ja, maar een hoop dingen vormen je. Het zou heel erg gek zijn om dan maar één punt aan te wijzen als zijnde belangrijk. Is het ook niet een beetje sneu als je een ding of moment in je leven zou moeten aanwijzen en zeggen ‘Dit was belangrijk’? Dat zou ik zelf wel jammer vinden. Plus wat is nou echt belangrijk?”

Ik zoek de definitie van ‘belangrijk’ op in de Dikke van Dale.
*zoekt op internet*
‘Belangrijk: Gewichtig, van belang, vrij groot, veel, aanzienlijk’
Volgens mij komen we hier niet per se verder mee.

“Nee. Maar kun je de vraag wel zelf opzoeken en kijken wat andere mensen als antwoord geven?”

*Google-searched*
Er is iemand die zegt dat ze met een zeilboot ging varen met haar man en kinderen en het moment dat de motor uitging en ze volledig op de kracht van de wind gingen varen, dat dat moment ze altijd als favoriet moment ziet.

“Ja, daar gaat het dus al. Dat is niet een belangrijk moment. Dat is gewoon een fijn moment. Varen zelf is niet per se belangrijk. Dat is gewoon chill.”

Misschien was het voor haar belangrijk.

“Ik vind het een te makkelijk antwoord. Maar wat is jouw belangrijkste moment?

Ik stel hier de vragen!

Nou en.

*zucht*
Ik heb veel momenten in mijn leven gehad die me wel gevormd hebben die ik als belangrijk zou bestempelen, maar geen een is vergelijkbaar of beter dan de andere, laat staan belangrijker.

“Kijk, dat bedoel ik. Ik vind het hele idee van een moment in je leven hebben als belangrijkste moment gewoon raar.” 

Maar wat zie jij dan als belangrijk?

“Ja gewoon genieten ofzo. Nee, ik vind genieten niet belangrijk. Ik vind genieten gewoon genieten.”

Wat zou je dan zien als een moment in je leven dat je superfijn vond?

“Niet per se een als meest fijn, maar ik vind het wel altijd fijn dat ik met een maatje van me in de zomer een weekendje ga strandvissen. En dan in de nacht lekker dronken zijn en vishaken uit je handen halen met andere haken enzo. Dat vind ik wel chill ofzo.”

Je zou dus kunnen zeggen dat je niet per se heel veel waarde hangt aan momenten in je leven of dat je alles evenveel waard vind.

“Sommige momenten zijn wel fijner dan de anderen, maar niet even belangrijk of onbelangrijk. Kijk, je moet het zien als een motor. Er is geen belangrijkste onderdeel in die motor. Als je een willekeurig onderdeel weghaalt, dan kapt die motor er gewoon mee. Zo zie ik het ook zelf.”

Je komt dan wel wat bescheiden over met betrekking tot wat je allemaal doet en meemaakt.

“Laat dat Chantal [vriendin van Niek, red.] maar niet lezen, dan belt die je meteen om te zeggen dat je niet goed bij je hoofd bent!”

Dennis de Waard – augustus 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s