Recept voor het ideale avondje stappen

Opdracht van Dennis: schrijf een recept voor het ideale avondje stappen.

Het is voor het eerst dat ik hier een serieus recept voor schrijf. Ervaringen op dit gebied heb ik met name opgedaan in Goes, Rotterdam en Den Haag. Maar ik heb vaak gemerkt dat het in de meeste andere (Europese) steden ook prima werkt. Wees creatief en verander de ingrediënten gerust naar eigen inzicht.

Ingrediënten

 • ruimte om te dansen
 • ruimte met zitplaatsen en een salontafel
 • bier of witte wijn (zww) of rode wijn
 • glazen
 • iets hartigs te eten (chips, toastjes, snacks, etc.)
 • muziek
  • SOS van Rihanna
  • Like a Prayer van Madonna
  • alle singles van Britney Spears
  • overige meezing muziek van alle talen
 • vrienden
 • fiets/OV/taxi
 • (koffie, gebak)

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is onhandig om bepaalde onderdelen tussendoor te moeten regelen. Er is dan een grote kans dat het avondje stappen halverwege onherstelbaar inzakt. Let op bij de ‘vrienden’ dat ze het niet erg vinden om flink door te zakken. Je kan ze herkennen aan een dikke laag make-up of juist heel weinig en geen al te ingewikkelde kleding in het geval van de vrouwelijke variant. De mannelijke variant herken je aan dat hij eigenlijk alles accepteert aan eten en drinken en ook geen al te ingewikkelde kleding.

Bepaal van te voren welke drank er gedronken gaat worden. Hierbij kun je rekening houden met de voorkeuren van je vrienden. Dat laatste is verstandig als je niet zeker weet of ze helemaal los zullen gaan. Welk specifiek soort bier/wijn je moet hebben maakt niet zoveel uit. Kies bij bier (pils) de aanbieding en bij wijn Spätlese van de Aldi (wit), Liebfraumilch (wit, budget) of een huiswijn (rood). Als je dat allemaal te armoedig vindt, haal dan iets duurders. Voor het resultaat zal het echter niet veel uitmaken. Haal ook een paar zakken chips, airfryer of frituur snacks en toastjes om een goede bodem te leggen. 

Aanpak

Als alles klaar staat kun je beginnen. Doe dit na het avondeten. Laat eerst de vrienden in de ruimte met zitplaatsen en een salontafel binnen. Het is optioneel om te beginnen met een kopje koffie en gebak. Rap er achteraan moeten alle vrienden een alcoholische versnapering in de hand hebben, eventueel naar keuze. Zet de salontafel vol met de overige flessen wijn die je gekocht hebt, zodat iedereen makkelijk kan bijvullen. Bier moet in de koelkast blijven. Zet ook schalen met chips erbij. Frituur enkele snacks en deel ze tussendoor uit. Smeer naar behoefte enkele toastjes en deel ze uit.

Na een paar uur drinken en eten moet je de vrienden meenemen naar de ruimte om te dansen. Als het kan in een uitgaansgelegenheid in de stad/het dorp, daar is altijd gezelligheid. Let op: je moet naar een plek toe waarvan je zeker weet dat de muziek in orde is. In gaycafés en karaoke bars is dat meestal het geval. Ook is de sfeer daar ontspannen, dat helpt. Als je eenmaal daar bent gaat het eigenlijk vanzelf. Soms moet je je jas laten ophangen, spreek dan van tevoren met jezelf af (en eventueel met je vrienden) waar je het nummertje bewaart en maak er een foto van met je mobiel. Je moet verder al je liquide middelen uitgeven aan de bar in de dansruimte. 

Als je vrienden gaan inkakken kun je ze meer drinken geven. Tussendoor kan er van dansruimte/uitgaansgelegenheid gewisseld worden, dat helpt soms ook. Het wisselen moet wel te voet kunnen. Zodra dat niet meer werkt moet je wat gaan eten. In Goes kan dat uitstekend bij  snackbar Wendy’s vlakbij de oude haven. In Rotterdam bij de Surinamer op de Lijnbaan (vlakbij Stadhuisplein) of de Vietnamese kraam aan het Hofplein. Snackbar Piet Patat is prima in Den Haag op de Grote Markt.

Op een bepaald moment helpt het eten en drinken niet meer tegen het inkakken. Je moet dan naar bed toe om te voorkomen dat de emoties te hoog oplopen. Stap naar de dichtstbijzijnde bobbus/nachtbus of taxi en knal zo snel mogelijk naar huis. Voor het slapen gaan wat water drinken (ca. drie glazen) en dan lekker pitten. 

Van het doorzakken kun je nog dagen tot weken nagenieten. Een goed avondje stappen houd je het langst op de been.

Bas Buise – juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s